Kulturen er den lim, der binder os sammen. Den giver os noget at tale om, nye perspektiver på tilværelsen, en årsag til at komme ud af stuen og en følelse af at være en del af noget større. Kulturen italesætter de tanker og udfordringer, der præger vores samfund.

Det var en del af motivationen, da Movia, Danmarks største mobilitetsselskab, sammen med Soundvenue, som er en af landets førende kulturformidlere, skabte Kulturator i 2020.
Om Kulturator
Kulturator var et kurateret univers, der guidede til overraskende og berigende kulturoplevelser, som du kunne tage bussen direkte til og fra. Kulturator var aktivt fra 2020 til maj 2023.
Husk…
Soundvenue guider dig til kulturen.
Movia bringer dig til kulturen. 
Soundvenue Group A/S · CVR 30275837 · mail@soundvenue.com · Studiestræde 19, 1 · 1455 København K · 70200012 · Soundvenue Creative
Soundvenue Group A/S
CVR 30275837
mail@soundvenue.com
Studiestræde 19, 1
1455 København K
70200012
Soundvenue Creative
Victoria Carmen Sonne: »Jeg kan godt lide, når en kulturoplevelse bliver en udveksling«
Månedens Kulturator er skuespiller Victoria Carmen Sonne, som deler ud af sine anbefalinger til tryg bodegastemning, oversete shoppingsteder på Christiania og byens bedste pizzamand.

»Der findes nok en lidt forudindtaget tanke om Christiania – at det enten er fjollet hippie-hokuspokus, eller at det er kriminalitet og hashsalg«, fortæller Victoria Carmen Sonne. »Men der er så mange forskellige visioner og kræfter herude – og virkelig meget at komme efter«.

Den 27-årige skuespiller sidder uden for Morgenstedet, hvor hun lige har købt sin frokost. Regnen øser ned, men det gør faktisk ikke det lille Christiania-spisested (der heldigvis har sat skærmende parasoller op) mindre hyggeligt.

Sonne, der er biografaktuel i det dansk-japanske drama ’Miss Osaka’, har boet i hovedstadsområdet hele sit liv og de seneste 11 år på Amager. Og lige netop Christiania er en lille lomme af byen, som hun har et særligt forhold til: »Christiania er stadig i København, men man føler alligevel, at man kommer ind i en anden vibe her, end hvis man for eksempel sætter sig på en café i Indre by. Man får en ekstra oplevelse, og det tager ikke nødvendigvis længere tid at komme hertil som københavner«.

Hvor tager du hen, når du skal catche op med en ven?

»For nyligt var jeg sammen med en god ven, som foreslog, at vi gik ind på et museum og kiggede på nogle billeder i stedet for at sidde på en café. Det var bare så fantastisk at opleve, hvad der sker, når man går rundt i en udstilling og taler sammen – hvordan samtalen løber så frit, fordi man bliver stimuleret. Det har jeg besluttet mig for at gøre noget mere.

Man kan for eksempel tage forbi Glyptoteket. Jeg elsker det sted. Jeg kan godt lide at gå rundt derinde og kigge på skulpturerne og bagefter sidde i vinterhaven og drikke kakao – de har en vildt god kakao!«

Hvor går du hen, hvis du vil overraskes kulturelt?

»Man skal holde øje med demonstrationerne i København. For udover at man kommer og støtter en sag, som betyder noget for én, så er der også tit et kulturprogram med taler, koncerter og underholdning. Jeg kan godt lide, når en kulturoplevelse bliver en udveksling – når man bidrager til noget, samtidig med at man lærer noget og måske endda lytter til nogle marginaliserede stemmer. Hvis man kan mærke, at der bliver tændt et lys i én omkring en eller anden sag, så gå derhen«.

Hvilke biografer har givet dig de bedste filmoplevelser?

»De biografer, der står mit hjerte nærmest, er helt klart Empire Bio og Grand Teatret, fordi jeg har haft mange premierer der. Vi lavede for eksempel en ret sjov premiere i Empire til ’Holiday’: De havde pyntet op, så vi både havde gangstertema og ferietema. Så vi havde en lyserød løber, der var spons fra en energidrik, og der var store oppustelige badedyr. Vi bad folk komme dresset op som charter-gangstere, og så holdt vi en rigtig fed fest bagefter. Det var superfedt!

Cinemateket er også et rigtigt godt sted. De er gode til at lave nogle ret brede programmer, som skifter hver anden måned med forskellige temaer. Det er et godt sted at få set nogle af de gamle film, man ikke har fået set endnu. Der er lidt for enhver smag, og de viser ikke kun superkomplicerede kunstfilm – også gode, underholdende klassikere. Jeg ved fra mine venner, som har børn, at de også laver gode børneprogrammer med nogle lidt ældre tegnefilm«.

Hvilke steder i byen, synes du, fortjener mere opmærksomhed?

»Der er virkelig mange tilbud og muligheder på Christiania, som jeg rigtig gerne vil sætte fokus på. For Christiania har så meget mere end Pusher Street, og det er virkelig det værd at opsøge de steder herude, hvor du kan shoppe og købe nogle sindssygt smukke og lækre ting.

Jeg kan anbefale at tage forbi The Essence, som Solvej har. Hun syer alt tøj fra bunden. Det er noget superfedt street wear med masser af farver og gode materialer. Jeg vil også anbefale Fashash, som er et smykkeværksted ejet af en, der hedder Ashley. Hun laver smykker med sten, krystaller og perler, og der ligger rigtig meget historie og energi i de her smykker. Det betyder meget for hende, hvor stenene kommer fra, og hvordan hun kombinerer dem med forskellige energier. Det er meget smukt og særligt«.

Hvilken bar er din stambar?

»Hvis det skal være bodega-agtigt, så er der den bedste stemning på Tingkroen på Amager. Det er en af mine bedste veninder, der hedder Kimmie, som har stedet sammen med sin mor Anita. Hendes mand, Benjamin, arbejder der også, så det er meget en family business. De lægger stor vægt på inklusionspolitik og nultolerance over for homobiske, sexistiske og racistiske kommentarer. Så der er et rart klima og en god atmosfære.

Jeg kan godt lide alle de gamle bodegaer, men de kan også godt sidde lidt fast i en kultur, hvor man kan tiltale mennesker på en særligt grov og diskriminerende måde. Det har jeg desværre selv oplevet og bevidnet. Det kan godt være et problem, og jeg ville ønske, at lidt flere bodegaer tog ansvar for at holde det hyggeligt – for bodegaer er jo lig med hygge. Det er også derfor, jeg synes, Tingkroen er så fin«.

Hvor plejer du tømmermændene?

»Jeg plejer at tage hen til La Sorpresa, hvor de laver sindssygt gode pizzaer og sandwicher. Ejeren, Fadil, har bare den bedste energi. Jeg var engang dernede for at købe mad, hvor der var gået ild i nogle store lejlighedsblokke skråt overfor. Folk blev evakueret og mange mistede en masse. Der så man bare Fadil spurte frem og tilbage fra pizzeriaet over til husene, der lå et stykke væk. Han havde favnen fuld af familiepizzaer til alle dem, der stod nede på gaden og var helt fortvivlede. Han har et godt hjerte, og så laver han god mad. Og så skal man kun vente et kvarter«.

Hvor tager du hen, hvis du vil slukke lidt for byen?

»Nogle gange kan jeg finde på at tage til Utterslev Mose. Den er superfed og kæmpestor. Jeg boede engang ude i Husum-området, og dengang var Utterslev Mose et sted, hvor jeg gik ned og drak med mine venner og røg nogle cigaretter på legepladsen om aftenen – da jeg var for lille til at komme ind nogen steder. Haha, men det er et dejligt sted at gå tur!«.

No items found.
No items found.
No items found.
views