Kulturen er den lim, der binder os sammen. Den giver os noget at tale om, nye perspektiver på tilværelsen, en årsag til at komme ud af stuen og en følelse af at være en del af noget større. Kulturen italesætter de tanker og udfordringer, der præger vores samfund.

Det var en del af motivationen, da Movia, Danmarks største mobilitetsselskab, sammen med Soundvenue, som er en af landets førende kulturformidlere, skabte Kulturator i 2020.
Om Kulturator
Kulturator var et kurateret univers, der guidede til overraskende og berigende kulturoplevelser, som du kunne tage bussen direkte til og fra. Kulturator var aktivt fra 2020 til maj 2023.
Husk…
Soundvenue guider dig til kulturen.
Movia bringer dig til kulturen. 
Soundvenue Group A/S · CVR 30275837 · mail@soundvenue.com · Studiestræde 19, 1 · 1455 København K · 70200012 · Soundvenue Creative
Soundvenue Group A/S
CVR 30275837
mail@soundvenue.com
Studiestræde 19, 1
1455 København K
70200012
Soundvenue Creative
May Lifschitz: »Det var kærlighed ved første blik mellem mig og København«
Månedens Kulturator er skuespiller May Lifschitz, der netop har medvirket i serien ’Orkestret’ på DR med Frederik Cilius og Rasmus Bruun. May guider dig til en følelsesladet bytur, ferniseringsjagt og en uforglemmelig date i det blå.

»Vi er jantelovsagtige på den lidt fede måde i København«, synes May Lifschitz. Hun har rejst verden tynd som både skuespiller og model, men hvis man spørger hende, finder du ikke den samme »afslappede cool-faktor« andre steder end i København.

»Jeg synes, byen hjælper mig med at holde jordforbindelsen, fordi der er en stemning af, at uanset hvor sindssygt et projekt, du lige har været ude at skyde, så mødes vi alligevel i bussen eller i Netto bagefter«.

May er opvokset i Vejle, har sidenhen boet i Aarhus, inden hun flyttede til København i 2014 – med et deltidsjob i MAC i Magasin og en delelejlighed på Nørrebro i hånden. Og der gik ikke længe, før hun vidste, at København var byen for hende.
»Det var kærlighed ved første blik. Jeg elsker, at man kan komme så hurtigt rundt på kort tid og opleve virkelig mange ting på en dag uden rigtigt at have travlt – uanset om man cykler, eller om man lader sig bære af bussen«.

De seneste år har budt på både internationale og danske projekter for skuespilleren, der over sommeren har været aktuel som den ukrainske cellist Anastacia i DR-serien ’Orkestret’. Serien sætter blandt andet fokus på MeToo og den hvide cishet mands plads i den nye verdensorden, som bevægelsen er på vej til at skabe – og det var en tematik, der tiltalte May.

»For mig personligt er det vigtigt, at vi kommer alle begrænsende samfundsstrukturer til livs, så jeg vil gerne være med til at skubbe nogle grænser. Det er jeg allerede i og med, at jeg som transkønnet er på tv, men når det så endelig er et projekt, som tør røre ved nogle svære emner, så er det jo bare endnu bedre at kunne være en del af det«, fortæller May om serien, der også bød på medfølgende frynsegoder i form af symfonisk musik live på settet.

»Al musikken blev optaget i realtid i koncertsalen, og det er nok en af de smukkeste og bedste oplevelser, jeg har haft med mit arbejde. Jeg kan jo ikke selv spille cello i virkeligheden, men det var så nemt at leve sig ind i det, når man blev en del af synergien i orkestret«.

Hvor finder du ro i byen?

»Jeg nyder virkelig Bibliotekshaven mellem Christiansborg og Den Sorte Diamant, hvor jeg holdt mange af mine læsepauser, da jeg studerede kunsthistorie. Det er bare altid en virkelig flot og velfriseret have med et imponerede springvand. Og så elsker jeg Landbohøjskolens Have, hvor man både kan chille på græsset eller udforske sjældne blomster. Jeg sniger mig også altid til et lille stykke kål fra bedene, som jeg går og gnasker på, når jeg er derinde«.

Hvor går du i byen?

»Jeg er kommet meget på Café Intime – især til deres open mic om onsdagen. Her har jeg både været rørt til tårer, haft det sindssygt grineren og cringet virkelig meget. Man kommer virkelig igennem hele følelsesregistret her, og der er nogle vilde typer dernede. Jeg er engang faldet i snak med en, der hedder Nete, som er midt i halvtredserne, og som ind imellem læser sine erotiske digte op. Det ene hedder ’Min våde kusse’. Hun er sgu for fed, så hende kan man jo se, om man kan fange en onsdag. Og ellers er det bare et historisk sted helt tilbage fra 1920’erne, hvor det vist var et af de allerførste homosteder i verden. Det giver det også bare en helt særlig stemning«.

Hvor får man den bedste mad og drikke i byen?

»Jeg har spist på vildt mange lækre restauranter i København, men jeg vender altid tilbage til Morgenstedet på Christiania. De laver virkelig god vegetarisk mad, som skifter hver dag, og så er det er en masse frivillige, der driver det, så alle pengene går tilbage til Staden. Om sommeren har de den hyggeligste have, men der er også en dejlig krostemning om vinteren. Og så flytter jeg snart til Amager, hvor jeg allerede har fundet min nye go-to-kaffebar, PerleMors Kaffebar. Her er masser af forskellige dimser, kopper og keramikleoparder på bordene. Alt er til salg – og kaffen er god!«

Hvor kan man se den smukkeste kunst i byen?

»Jeg vil virkelig gerne anbefale, at man bruger gallerierne i byen noget mere. Rigtig mange gallerier holder for eksempel fernisering om fredagen, hvor der også tit er gratis drinks eller øl. Så der kan man jo bare gå på jagt og se virkelig smuk kunst gratis. Man behøver ikke vide alt muligt eller blive afskrækket af, at man ikke har kontakt til kunstscenen i forvejen. Man kan bare tage rundt og lade sig inspirere på f.eks. Nørrebro hos Bricks Gallery i Blågårdsgade eller hos Nicolai Wallner i Fuglekvarteret«.

Hvor er det bedste datested i byen?

»Min kæreste og jeg havde vores første officielle date i Botanisk Have helt tilbage i 2014. Vi lå på en lille bakke under et piletræ, og han læste digte op for mig. Det var meget romantisk, og det kan varmt anbefales. Ellers synes jeg også, det er fedt at tage en heldagstur ud på Den Blå Planet. Det hele kommer lidt ned i tempo, når man er under akvarierne, og det er så hyggeligt at gå og pege på fisk og småsnave i mørket. Det er også bare fedt at komme lidt væk fra det, man er vant til inde i byen«.

Hvor køber du det fedeste vintagetøj i byen?

»Jeg elsker second hand, og det er der masser af på Det Grønne Loppemarked. Du kan virkelig finde noget ud over det sædvanlige der, og der er så mange nice skæve typer, queer folk og talks om bæredygtighed. Ellers går jeg tit i Keiko lige ved Elmegade. Ejeren er islandsk, og hun finder de fedeste ting, som er meget inden for hele y2k-stilen. Der er masser af muligheder for at eksperimentere lidt med sin stil her, hvis man vil«.

Hvor finder du det bedste teater i byen?

»Jeg var meget på Edison sidste efterår, hvor jeg især fulgte deres danseforestillinger. De er virkelig gode til at bryde grænserne mellem dans, performancekunst og teater i nogle spændende formater. Og så har de altid et virkelig fedt program med kunstnere fra hele verden og en masse forskellige genrer«.

Hvordan tilbringer du en fridag i byen?

»Jeg synes, Lille Bakery på Reffen er det perfekte sted at starte morgenen. Det er lidt et hipstersted, hvis man kan sige det, men det er også bare sindssygt godt håndværk og lækkert brød. Så ville jeg tage til Litauens Plads på Vesterbro, hvor der bare altid er fyldt med liv, og man kan købe lækker naturvin i en lille butik, der hedder Volatil. Og så kan man jo slutte dagen af med at dreje ler hos Let’s Clay. De glaserer det så flot, uanset hvor grimt et askebæger du er endt med at lave, og så er det bare virkelig underholdende«.

No items found.
No items found.
views