Kulturen er den lim, der binder os sammen. Den giver os noget at tale om, nye perspektiver på tilværelsen, en årsag til at komme ud af stuen og en følelse af at være en del af noget større. Kulturen italesætter de tanker og udfordringer, der præger vores samfund.

Det var en del af motivationen, da Movia, Danmarks største mobilitetsselskab, sammen med Soundvenue, som er en af landets førende kulturformidlere, skabte Kulturator i 2020.
Om Kulturator
Kulturator var et kurateret univers, der guidede til overraskende og berigende kulturoplevelser, som du kunne tage bussen direkte til og fra. Kulturator var aktivt fra 2020 til maj 2023.
Husk…
Soundvenue guider dig til kulturen.
Movia bringer dig til kulturen. 
Soundvenue Group A/S · CVR 30275837 · mail@soundvenue.com · Studiestræde 19, 1 · 1455 København K · 70200012 · Soundvenue Creative
Soundvenue Group A/S
CVR 30275837
mail@soundvenue.com
Studiestræde 19, 1
1455 København K
70200012
Soundvenue Creative
Karl William: »Det er det, København kan – der er så mange, som virkelig er dygtige til noget«
Månedens Kulturator er sanger Karl William, som giver tips til Københavns mest inspirerende spisesteder, koldeste fadøl og bedste musikoplevelser.

»Jeg føler mig mere hjemme her end i Aarhus«, siger Karl William om København, som han flyttede til for otte år siden, da han som teenager drømte om at lave musik. »Jeg bliver altid glad, når jeg skal besøge min familie i Aarhus, men jeg bliver glad på en anden måde af at være i København, som jeg efterhånden kender så godt. København har en ideel størrelse, folk har en dejlig attitude her, og der er meget åbent. Det er en perfekt by, synes jeg«.

Den 26-årige sanger, der hen over efteråret turnerer rundt i landet med sit fjerde album, ’Ren’, har boet på mange forskellige adresser i byen, og af flere omgange på Nørrebro. Med tiden har han imidlertid haft brug for lidt luftforandring, hvorfor han nu er flyttet lidt nordpå til Hellerup.

»Jeg havde lyst til at prøve noget andet end Nørrebrogade hver dag, selvom det er en skøn gade, og jeg har gode minder derfra. Jeg har fundet ud af, at det er en gade, jeg gerne vil kunne gå til – og så gå væk fra igen. Hellerup minder mig på en måde om Aarhus, for det fede ved Aarhus er, at der er skov og vand. Jeg føler, at der er det samme i Nordsjælland. Der er noget natur, noget grønt og noget frisk luft. Det, synes jeg, er rart«.

Hvor tager du på kunstudstillinger?

»Louisiana er et klassisk sted, hvor jeg godt kan lide at komme. Hver gang jeg er der, har jeg helt glemt, hvor overdrevet flot der er. Det er jo vanvittigt, at nogle har brugt tid på at gøre et sted så flot. Det er også en hyggelig tur derop – specielt om sommeren«.

»Jeg tager også gerne på galleri, hvis der er en fernisering, som lyder spændende eller ser pæn ud på flyeren. De dukker lidt op over det hele – tit, hvis det er en ven eller en vens ven, der udstiller«.

Hvor starter din bytur?

»Generelt er jeg sgu rimelig jysk og fadølsagtig. Jeg kan især lide alle de steder, hvor de har puttet ølglasset ned i en fryser, så det er iskoldt, når du får serveret øllen. Man går langt for at få sådan en. Det har de for eksempel hos burgerkæden Cocks & Cows.

Jeg kan også anbefale jazzbaren La Fontaine. Det er et helt old school indrettet sted med drinks og live-jazz. Der sidder tit nogle folk derinde og spiller musik. Det er et godt sted at tage hen, hvis man skal i byen«.

Hvilket spillested giver de bedste musikoplevelser?

»Jeg synes, Vega er det bedste spillested i København. Jeg kan godt lide duften af Vega, jeg synes, de har en flot sal, og jeg har haft sindssygt mange gode oplevelser både som koncertgænger og som optrædende. Jeg synes også altid, de er up to date, og de er søde til at bakke op om danske kunstnere, for eksempel med Vegas Udvalgte. Jeg glæder jeg mig sindssygt meget til at spille derinde igen.

Som optrædende har jeg desuden opdaget et sted, der hedder MantziusLive. Det ligger i Birkerød, lidt uden for København. Det var ikke noget, jeg selv kendte til, før jeg selv spillede der. Det er et sindssygt fedt spillested, der har nogle rigtig søde ejere, som går rundt og hygger om det«.

Hvilket sted er bedst til at lave din livret?

»Jeg går meget op i god mad, og det har altid været noget, jeg forbinder med København. Jeg synes især, at vi i København er rigtig syge til at lave klassiske danske retter. Hele stilen omkring dansk smørrebrød serveret med fadøl og snaps af kække tjenere i læderveste , det skal man virkelig bare dyrke. Man kan for eksempel få lækkert smørrebrød på Told & Snaps.

Pølsevognene er jeg også helt oppe at køre over for tiden. Husk at støtte pølsevognene, for det er vist noget med, at de er ved at uddø. Der er en i Gentofte, der hedder Bennys Pølsevogn, som er ret legendarisk. Det er nogle friske midaldrende damer, der står og laver bøfsandwich og har det helt kækt, flabet og pølsemandsagtigt. Det er et sted med attitude, og det, synes jeg, er fedt«.

Hvor er byens bedste biografsale?

»Nu har jeg jo fundet ud af, at der findes biografer, hvor man kan ligge ned, imens man ser film. Jeg er en type, der tit falder i søvn, når jeg er i biografen – og i det hele taget, når jeg ser film. Når jeg har affundet mig med, at jeg alligevel falder i søvn, så kan jeg lige så godt betale 30 kroner ekstra for et sæde, hvor man kan slå benene op og læne sig tilbage. Det tilbyder de i Big Bio«.

Hvor tager du hen, når du skal finde inspiration?

»Jeg samler lidt inspiration ind hele tiden, så der er ingen faste steder, jeg tager hen. Men efter jeg er flyttet til Hellerup og har nydt at koge rundt i min egen lille verden derude, så er jeg tit bare kørt op ad Strandvejen. Jeg synes, det er inspirerende og lækkert, at der bare er en lang strand og nogle store, flotte huse, man kan kigge på. Det er en dejlig måde lige at koble lidt fra på: at køre rundt derude i det åbne og det smukke.

Det er også inspirerende at få noget sygt god mad fra nogle folk, der går op i deres ting og har brugt hele deres liv på at blive gode til at lave mad. Man finder for eksempel noget rigtig spændende mad på Restaurant Barr, ejet af den danske kok Thorsten Schmidt. De har alle mulige lækre ting, blandt andet belgiske vafler med stenbiderrogn, urtecreme og flotte blomster på.

Det er det, København kan – der er så mange mennesker her, som virkelig er dygtige til noget. Det er fedt at være en del af«.

Hvor plejer du tømmermændene?

»Når jeg har tømmermænd, bestiller jeg altid fra Joe and the Juice. Så bestiller jeg en iskaffe med vaniljemælk, en tunacado-sandwich og et ingefærshot. Det er stilen stort set hver gang, jeg har tømmermænd. Ellers er jeg faktisk klar på alt, når jeg har tømmermænd. Der er jo 500 burgersteder, man kan vælge imellem i København. POPL Burger og Gasoline Grill er for eksempel rigtig gode«.

Hvornår er du gladest for København?

»Det er jeg på de aftener, hvor man mødes omkring aftensmadstid, drikker sig stiv og snakker med nogle andre sjove københavnere. Når man støder på nogle, der har det lige så hyggeligt som én selv, så kan man tænke på, hvor frit og skønt her er. I de øjeblikke er den danske og københavnske kultur allerbedst. Når alle er glade og har det godt, så er det virkelig skønt at bo i København«.

No items found.
No items found.
views