Kulturen er den lim, der binder os sammen. Den giver os noget at tale om, nye perspektiver på tilværelsen, en årsag til at komme ud af stuen og en følelse af at være en del af noget større. Kulturen italesætter de tanker og udfordringer, der præger vores samfund.

Det var en del af motivationen, da Movia, Danmarks største mobilitetsselskab, sammen med Soundvenue, som er en af landets førende kulturformidlere, skabte Kulturator i 2020.
Om Kulturator
Kulturator var et kurateret univers, der guidede til overraskende og berigende kulturoplevelser, som du kunne tage bussen direkte til og fra. Kulturator var aktivt fra 2020 til maj 2023.
Husk…
Soundvenue guider dig til kulturen.
Movia bringer dig til kulturen. 
Soundvenue Group A/S · CVR 30275837 · mail@soundvenue.com · Studiestræde 19, 1 · 1455 København K · 70200012 · Soundvenue Creative
Soundvenue Group A/S
CVR 30275837
mail@soundvenue.com
Studiestræde 19, 1
1455 København K
70200012
Soundvenue Creative
Josephine Park: »Støj kan faktisk godt give mig energi«
Månedens Kulturator er den filmaktuelle skuespiller, der anbefaler opfindsomt teater, hyggelige bogcaféer og nostalgiske kroge i byen.

»Jeg kunne faktisk ikke forestille mig ikke at bo her«, fortæller Josephine Park. Med undtagelse af fire år på Skuespillerskolen ved Aarhus Teater har hun boet hele sit liv i København – og det er nok derfor, hun finder ro og tryghed i byens mange lyde og indtryk.

»Byen er så meget en del af mig, at jeg ikke bliver stresset af at være her. Jeg kan huske, at min far boede på Gothersgade op mod Kongens Nytorv, da jeg var lille, og jeg elskede lyden af biler, der ræsede forbi, når jeg skulle sove. Det var helt beroligende. På den måde er det så indgroet i mig. Jeg er ikke så sensitiv på larm og liv – støj kan faktisk godt give mig energi«, siger Park, som de seneste år har været serieaktuel i ‘Arvingerne’ og ‘Doggystyle’ og nu kan opleves i instruktøren og manuskriptforfatteren Anna Emma Haudals debutspillefilm ‘Venuseffekten’.

Den 34-årige skuespiller har efterhånden boet mange steder i byen og flyttede for omkring seks år siden til Frederiksberg, hvor hun nu bor med sin familie: »Frederiksberg er et ret nyt sted for mig. Jeg har aldrig haft et tilhørsforhold til området før nu. Da jeg var lidt yngre, havde jeg meget behov for at bo midt i det hele – så tæt på alting som muligt. Nu er jeg her, og jeg kan ligesom mærke, at det også er dejligt, at der er lidt grønt«.

Hvilke steder i byen kan gøre dig nostalgisk?

»Jo ældre jeg bliver, jo mere nostalgisk bliver mit forhold til hele Østerbro, fordi jeg har gået i skole der. Jeg kan huske, at der var en lang periode, efter jeg var flyttet hjemmefra, hvor jeg tænkte: ‘Ej, Østerbro, det skal jeg godt nok ikke tilbage til’. Men nu kan jeg mærke, at jeg virkelig godt kan lide at være på Østerbro. Når jeg går i Kartoffelrækkerne, hvor jeg er vokset op, omkring Ole Suhrs Gade, Rørholmsgade og Østre Farimagsgade, kan jeg pludselig have det sådan, ‘åh, hvor er her dejligt: Her har jeg gået, og her har jeg stået på rulleskøjter’«.

Hvilket teater fortjener mere opmærksomhed?

»Der sker ret meget på Teater Republique. De er gode til at åbne op for, hvad teater også kan være. Jeg kan rigtigt godt lide, at det ikke behøver være så teater-agtigt, men også kan være et andet slags teaterrum med en anden måde at fortælle på, hvor publikum bliver inddraget og er med. Der har jeg for eksempel set ‘Lolita for altid’ med Emma Sehested Høeg og ‘Brøgger’ med Jeanette Albeck. ‘Lolita for altid’ spiller faktisk derude igen til næste år, så jeg har bestilt billetter til den igen. Den er så fed«.

Hvor finder du de bedste udstillinger?

»Jeg prøver at øve mig i at gå lidt mere på museer. Så jeg har været på Kunsthal Charlottenborg, hvor jeg så udstillinger med Lea Porsager og Laure Prouvost, som havde lavet nogle fantastiske videoinstallationer. De var virkelig sanselige og en helt ny måde at fortælle på. Der kan man også hvert år se afgangsudstillingerne fra Kunstakademiet, som er rigtig fede«.

»Det er på en måde lidt klichéagtigt at nævne Louisiana, men jeg bliver altid glad af at komme der. Både fordi man kan få set noget kunst og spise frokost. De har altid nogle superfede udstillinger, og så elsker jeg deres litteraturfestival, hvor man kan komme og virkelig få øjnene op for noget ny litteratur«.

Hvor tager du hen, når den står på familiehygge?

»Jeg har en søn på fire år, og han elsker Palads. Så derfor har jeg været i Palads for første gang i mange år. Og det, synes han, er helt kanon. Jeg kan selv huske, fra jeg var barn, at jeg elskede den bygning og farverne. Den var jo fantastisk«.

»Dengang gik man også i Scala overfor. Det var sådan et stort spilleland, der lå der, hvor de runde, nye Axel Towers ligger nu. Det lignede et indkøbscenter, bare med spillemaskiner og caféer. Gud ved, hvad der foregår derinde nu«.

Hvor sætter du dig og øver replikker?

»Jeg har familie derhjemme, så jeg synes hele tiden, der er nogen, som forstyrrer mig. Derfor prøver jeg altid at finde gode steder, hvor jeg kan arbejde, lære replikker eller læse. Og der er Apollo Bar ved Kunsthal Charlottenborg god, fordi man kan være lidt i fred derinde. Det er den hyggeligste café, og deres gård er også tophyggelig om sommeren«.

»Om sommeren prøver jeg helt klart at sidde udenfor og arbejde. Her har jeg brugt De Gamles By rigtig meget. Jeg sætter mig også meget ovre i Haveselskabets Have«.

Hvor er det bedste sted at gå på gaveindkøb?

»Jeg køber meget tit bøger. Det er nemt og dejligt at købe bøger til folk, og jeg bliver også selv glad af at få bøger, som folk har læst og godt kan lide. Jeg elsker Thiemers Magasin og Brøg Litteraturbar, som er to megahyggelige og små bogforretninger. Folk er meget søde, og de har tid til at komme med anbefalinger. Brøg har også en café, hvor man kan få en rigtig god kop kaffe og god mad, og man kan også sidde udendørs. De har også oplæsninger derinde – og så har de selvfølgelig vildt mange gode bøger«.

Hvor tager du hen, hvis du har brug for ny inspiration?

»Det kan være virkelig beroligende for mig at gå tur og høre musik. Det er helt klart der, jeg kan blive inspireret. Jeg går tit gennem Frederiksberg Have og Søndermarken, bare fordi det er belejligt. Og da jeg arbejder på sådan lidt skæve tidspunkter, kan jeg faktisk godt føle, at jeg har det mere eller mindre for mig selv om dagen«.

Hvornår er du gladest for at bo i København?

»Jeg elsker, når der er liv. Jeg elsker at høre studentervognene, og jeg elsker alle initiativer i byen – også dem, jeg ikke selv gider tage til. Jeg bliver altid så opløftet af, at der foregår arrangementer i byen, også selvom det er irriterende, at der er afspærret alle steder, og der ligger skrald. Jeg har det faktisk ikke vildt godt, når byen er faldet til ro. Jeg elsker torsdag, fredag og lørdag, for der føler jeg, at jeg når at falde i søvn, før byen gør det. Det kan jeg egentlig meget godt lide. At den stadig er i gang«.

No items found.
No items found.
views