Kulturen er den lim, der binder os sammen. Den giver os noget at tale om, nye perspektiver på tilværelsen, en årsag til at komme ud af stuen og en følelse af at være en del af noget større. Kulturen italesætter de tanker og udfordringer, der præger vores samfund.

Det var en del af motivationen, da Movia, Danmarks største mobilitetsselskab, sammen med Soundvenue, som er en af landets førende kulturformidlere, skabte Kulturator i 2020.
Om Kulturator
Kulturator var et kurateret univers, der guidede til overraskende og berigende kulturoplevelser, som du kunne tage bussen direkte til og fra. Kulturator var aktivt fra 2020 til maj 2023.
Husk…
Soundvenue guider dig til kulturen.
Movia bringer dig til kulturen. 
Soundvenue Group A/S · CVR 30275837 · mail@soundvenue.com · Studiestræde 19, 1 · 1455 København K · 70200012 · Soundvenue Creative
Soundvenue Group A/S
CVR 30275837
mail@soundvenue.com
Studiestræde 19, 1
1455 København K
70200012
Soundvenue Creative
Dulfi Al-Jabouri: »København er en unik perle i den store vide verden«
Månedens Kulturator er skuespiller Dulfi Al-Jabouri. Han anbefaler blandt andet det bedste datested i byen, psykedelisk sauna og et måltid i vilde omgivelser.

At rejse er at leve. Sådan skrev en vis H.C. Andersen det så rammende for mange år siden. Og der er noget om det, hvis man spørger skuespiller Dulfi Al-Jabouri, som netop nu er aktuel i rejseprogrammet ’The Journey – 15 dage i Nepal’ på Viaplay.

Her har han sammen med en række andre kendte spenderet 15 dage på tværs af Nepals tætte jungle og snedækkede bjerge med rygsæk på. Turen var en vild oplevelse både fysisk og spirituelt, men på den gode måde.

»Den værste rejse, jeg kunne forestille mig, er nok en charterferie, hvor man bare sidder ved en pool i en uge. Jeg vil føle, se, lugte og mærke nye kulturer og mennesker, når jeg rejser. Nepal var nærmest en pilgrimsrejse. Det gav mig virkelig meget perspektiv og taknemmelighed over de ting, vi er så privilegerede at have herhjemme«, fortæller han.

Men selvom der altså banker et ivrigt rejsehjerte i den 32-årige skuespillers bryst, så er hjemme måske alligevel bedst. I hvert fald, når man er så heldig at kunne kalde København sin hjemby, mener Al-Jabouri.

»Jeg spørger tit mig selv, om jeg kunne se mig selv bo de steder, jeg besøger, men selvom jeg elsker at møde nye kulturer og mennesker, er København for mig en unik perle i den store vide verden. Her er luften ren og atmosfæren helt særlig. Maden er for vild over det hele, og nærmest uanset hvor jeg kigger hen i Indre By, hvor jeg bor, er jeg omgivet af historie. På blot en kort gåtur igennem mit kvarter går jeg i fodsporene af Dan Turrèll, H.C. Andersen eller Kierkegaard«.

Efter flere år med en lang række markante roller i film som ’Underverden’ og serier som ‘Efterforskningen’ og ‘Min Kamp’ har Dulfi Al-Jabouri på det seneste også fokuseret på tv, blandt andet med ’Madholdet’ på TV 2. En udvikling, som ifølge skuespilleren selv blandt andet skyldes en film- og tv-branche, der har været udfordret i Danmark, men også ud af en ny smag for at optræde med sit personlige udtryk i kulturelle og historiske sammenhænge i tv-format. Skuespillet er dog aldrig ude af Al-Jabouris liv.

»Der har været nogle kriser i branchen, som er gået ud over alle, men det har også fået mig til at tænke ud af boksen ved at se mig selv mere som en del af udviklingen på forskellige projekter og i værtsroller og den slags. Men jeg har også flere skuespilprojekter på vej og holder fast i det i det daglige. Jeg kan sagtens finde på at læse manuskripter højt for mine venner«.

»Jeg går tit en tur og taler med tilfældige, jeg møder. Det lærer mig at forholde mig til mennesker og tilpasse mig min modpart. Og jeg oplever faktisk kun, at folk tager positivt imod, at man opsøger dem på den måde. Så det kan jeg anbefale, at vi alle sammen gør lidt mere – uanset om man er skuespiller eller ej«.

Hvor hænger du ud i København?

»Jeg elsker Sankt Annæ Plads. Der er så meget liv med børnefamilier på legeplads, petanquebaner og små caféer. Jeg kigger tit forbi min ven, der har Den Gamle Købmand, hvor jeg får mig noget at drikke i solen ude foran. Og så elsker jeg hele strækningen fra pladsen og ned til Skuespilhuset og havnen«.

Hvor finder du historien i København?

»Jeg er meget fascineret af historie generelt. Det er også derfor, jeg godt kan lide Indre By – fordi man er omringet af historiske bygninger. Jeg var på Fasangården i Søndermarken for ikke så længe siden. Udover at maden var helt perfekt på en virkelig lækker, men alligevel jordnær måde, så var det også noget helt særligt at sidde i et hus fra 1600-tallet, hvor man har genskabt både tapeterne, møblerne og måden, det så ud på dengang. Og så har Adam Oehlenschläger siddet der og arbejdet for længe siden. Det er vilde omgivelser at spise sin mad i«.

Hvordan køler du ned i København?

»Jeg er saunagus-mester og går selv i sauna, så ofte jeg kan. Jeg kan godt lide følelsen af at skulle holde den ekstreme varme ud. Kroppen går helt amok, og det er næsten en psykedelisk følelse, hvor du slipper alt omkring dig for så at være helt lettet og smeltet bagefter. Der er rigtig mange gode saunasteder i København, men Butchers Heat, som både har en sauna i militærvogn, som de kører rundt med i byen, men også en lækker fast sauna på Magretheholmen, vender jeg ofte tilbage til«.

Hvor har du fået det bedste måltid i København?

»Det er næsten umuligt for mig at svare på, for jeg går sygt meget op i mad og har haft så mange gode oplevelser i København. Det er en vild by, når det kommer til mad. Men jeg er kommet meget på Marv & Ben siden 2017. Her kan man virkelig mærke, at de gør sig umage, og så er det også overkommelige priser«.

»Hvis jeg skal have irakisk mad i København, tager jeg på Restaurant Erbil på ydre Nørrebro. Det er måske lidt trashy, eller måske nærmere autentisk. Men det er i hvert fald ærlig irakisk mad med masser af lækre grøntsager, kikærter, fladbrød og grillkebab. Det er mit go-to sted, hvis jeg ikke kan få maden hos min mor«.

Hvor er det bedste datested i København?

»Jeg har altid dyrket og elsket klassisk musik, så for ikke så længe siden inviterede jeg min kæreste i DR Koncerthuset til symfoniorkesterkoncert. Det var virkelig fedt at komme ind et sted, hvor man oplever et stykke musik sammen på den måde. Du tager ikke din telefon op, men er fokuseret og kan lade fantasien få frit spil til at danne dine egne fortællinger om episk kærlighed og den slags oppe i hovedet. Og så har man jo en masse at snakke sammen om bagefter«.

Hvor er det bedste sted at få en øl efter en tur i biografen?

»Jeg kan godt lide at tage på gammeldags bodega. Mange af de gamle steder er ved at uddø, men der er stadig nogle derude, der ligesom er et vindue til det gamle København med arbejderklasse og flaskeøl. Jeg har haft mange gode snakke med stamgæster på Bo-Bi Bar og Borgerkroen. Jeg kommer ikke for øllen. Jeg drikker ekstremt langsomt, men jeg elsker at snakke med de mennesker«.

Hvilket sted uden for København fortjener mere opmærksomhed?

»Birkemosegaard på Sjællands Odde er virkelig et besøg værd. Det er et biodynamisk landbrug, hvilket er virkelig vigtigt, at vi støtter op om. Jeg elsker at komme her, fordi du ser, hvor din mad kommer fra, og hvor meget det kræver at producere den. På den måde værdsætter du råvarerne og ingredienserne meget mere, end hvis du bare køber ind i SuperBrugsen«.

Hvor finder man den bedste boghandel i København?

»Jeg har lige været i Tranquebar Boghandel og købe bogen ’Three Tigers, One Mountain’, som handler om Korea, Japan og Kinas forhold. Jeg er meget interesseret i geopolitik, og det er selvfølgelig lidt en niche, men de har også alt fra George Orwell til manga – og der er altid vildt hyggeligt derinde. Man kan lige få en kop kaffe og et stykke morgenbrød med, og så er de gode til at holde en masse fede foredrag og arrangementer, som man kan tjekke ud«.

No items found.
No items found.
views