Kulturen er den lim, der binder os sammen. Den giver os noget at tale om, nye perspektiver på tilværelsen, en årsag til at komme ud af stuen og en følelse af at være en del af noget større. Kulturen italesætter de tanker og udfordringer, der præger vores samfund.

Det var en del af motivationen, da Movia, Danmarks største mobilitetsselskab, sammen med Soundvenue, som er en af landets førende kulturformidlere, skabte Kulturator i 2020.
Om Kulturator
Kulturator var et kurateret univers, der guidede til overraskende og berigende kulturoplevelser, som du kunne tage bussen direkte til og fra. Kulturator var aktivt fra 2020 til maj 2023.
Husk…
Soundvenue guider dig til kulturen.
Movia bringer dig til kulturen. 
Soundvenue Group A/S · CVR 30275837 · mail@soundvenue.com · Studiestræde 19, 1 · 1455 København K · 70200012 · Soundvenue Creative
Soundvenue Group A/S
CVR 30275837
mail@soundvenue.com
Studiestræde 19, 1
1455 København K
70200012
Soundvenue Creative
Brimheim: »Det er den bedste date, jeg nogensinde har haft«
Månedens Kulturator er indierockhåbet Brimheim, der guider til oversete spillesteder, brune værtshuse og nostalgivækkende kroge i byen.

»Sidst år var et eksplosivt år«, fortæller Brimheim om sit tætpakkede 2021.

Med den roste, indierockede debut-ep ‘Myself Misspelled’ i ryggen fik den dansk-færøske musiker mulighed for at spille på en lang række af landets scener – blandt andet til Spot Festival og Roskilde Festivals Summer Days-arrangement. Sideløbende med det travle live-program formåede hun tilmed også at skrive og indspille sit ventede debutalbum, ‘Can’t Hate Myself into a Different Shape’, der udkom i januar i år.

»Det tog mig tre år at lave min ep, og det her har kun taget syv måneder at lave, så det er gået sygt hurtigt«, siger sangeren med det borgerlige navn Helena Heinesen Rebensdorff. »Jeg glæder mig helt vildt meget til, at albummet kommer til at farve det år, der står foran os«.

De seneste tre år har Brimheim boet i Malmø på grund af »helt lavpraktiske immigrationsårsager«, da hendes kone er amerikaner.

»Det har været lidt mere af nød end af lyst. Og vi valgte selvfølgelig at bo lige netop i Malmø, fordi det er tæt på København«, fortæller hun. »Men jeg kan egentlig godt lide, at vi har vores helt egen lille lomme, mig og min kone. Vi kender ikke sindssygt mange mennesker i Malmø, så det er vores projekt at gå på opdagelse i dette lille hjørne«.

København er stadig basen, når det kommer til musikkarrieren. Brimheims pladeselskab W.A.S. Entertainment har hjemme i Nordvest, hendes øvelokale ligger på Islands Brygge, og hun har indspillet sine sange i et studie i Valby. Også på det personlige plan har København – og særligt Indre By, hvor hun voksede op – fortsat stor betydning.

»Det er en del af mit dna at være ærkekøbenhavner. Da jeg var barn, var det meget vigtigt for mig, at min skole, Nyboder Skole, ikke lå på Østerbro, men bare grænsede op til. Jeg var altså ikke fra Østerbro, jeg var fra København K. Det havde vi børn virkelig et trip med«.

Har du en særlig interesse, du dyrker i København?

»Jeg kan rigtigt godt lide at gå rundt og kigge i vintagebutikker. Jeg har selv arbejdet i Wasteland i et par år og derigennem har jeg lært folk at kende i miljøet. Jeg elsker især Décor på Rømersgade. Det er en ældre dame, som har butikken, og hun gør virkelig meget ud af, at det skal være en oplevelse at gå derind. Hun har sindssygt mange små, specielle ting og smukke antikke silkekjoler. Min veninde købte sin brudekjole derinde, som var fra Det Kongelige Teaters gamle kostumeafdeling«.

Hvor finder du det mest spændende teater?

»Jeg vil anbefale at tage ud på Den Danske Scenekunstskole, når de har afgangsforestillinger. Det har jeg tit haft supergode oplevelser med. Jeg har selv gået på Rytmisk Musikkonservatorium ved siden af og har også mange venner, der har gået på scenekunstskolen. Forestillingerne er åbne for alle, og det er megaspændende at se, hvad de studerende derude har gang i. Det er friskt og frit, fordi det ikke skal tjene penge. Det bliver virkelig kun lavet for kunstens skyld«.

Hvilket sted i København gør dig nostalgisk?

»Caféen Bankeråt gør mig nostalgisk. Jeg er nemlig vokset op på Nansensgade i en lejlighed lige over for Bankeråt, og det har ikke ændret udseende siden dengang. Indretningsmæssigt er det et ret freaky sted. Der er en gipsafstøbning af en gravid kvinde, et udstoppet elghoved og lamper lavet af gamle dukkehoveder. Nede i kælderen er der flere udstoppede dyr og en kæmpe hajmund. Jeg kan huske, at jeg som barn var vanvittigt fascineret af alle de ting, man kunne kigge på, som også var lidt scary. Et af mine første jobs var også på Bankeråt, hvor jeg som 15-årig arbejdede som barista. Jeg tror ikke, ret mange kender stedet i dag, men det er undervurderet. De laver en skidegod chokoladekage«.

Hvor elsker du at se kunst?

»Jeg elsker at besøge Cisternerne, fordi det er som at træde ned i en anden verden. Jeg kan godt lide, at man får en ret isoleret oplevelse, hvor én kunstner bruger hele rummet. En udstilling, der gjorde stort indtryk på mig, var Superflex’ ’It Is Not the End of the World’, hvor der var fyldt vand op til ankelhøjde. Det var selvfølgelig en kommentar til klimaforandringer. Man fik udleveret nogle gummirøjsere ved indgangen, og så kunne man blandt andet kigge ind i en oversvømmet replika af toiletterne i en FN-kontorbygning. Det var lidt uhyggeligt – og virkelig immersive«.

Hvor tager du ud og spiser?

»Når jeg er i København, kan jeg godt lide at spise en god bagerbolle. Bare sådan en god bolle med ost fra Lille Bakery ude på Refshaleøen. Det kan alt«.

»Jeg kan også anbefale Fu Hao, en kinesisk restaurant, som ligger på Vesterbro, lige ved Hovedbanegården. De laver virkelig – jeg hader det her ord – ‘autentisk’ dimsum. Jeg kendte intet til stedet, før jeg mødte min kone. Hendes forældre er oprindeligt fra Taiwan, og da hun besøgte København for mange år siden sammen med dem, tog de derhen. Så hun introducerede mig til dimsum og til Fu Hao«.

Hvor tager du hen, når du skal i byen?

»Jeg kan rigtig godt lide de brune værtshuse. Jeg er blevet lidt mindre røgagtig, men jeg kan stadig godt lide stemningen. Jeg vil derfor anbefale et rigtig hyggeligt brunt værtshus, hvor man ikke må ryge. Det er kæmpefedt for sådan en som mig. Det ligger inde ved Kultorvet og hedder Rosengårdens Bodega. Der holdt jeg min 29-års fødselsdag for nogle år siden«.

»Jeg er desuden kommet rigtig meget på Vela, som er et lesbisk værtshus på Vesterbro, hvor stemningen kan være lidt hit or miss. Det kan godt være lidt rowdy, men det kan også være rigtig fedt og hyggeligt. De har værtshusstemning, og nogle gange er der også dansegulvsagtigt. Det er rigtig fedt, at det sted findes«.

Hvor er det bedste datested?

»Jeg elsker La Fontaine, men kun i hverdagene. Det er også dejligt, at de har jazzkoncerter i weekenden, men så er det lidt svært at snakke sammen. Stedet er ikke for højlydt, det er rimelig nede på jorden. Der er dejlig jazzmusik i baggrunden, og man kan få et lille glas portvin og billige øl«.

»Hvis du har en Christiania-cykel og en højtaler med noget god musik, kan du også bare køre byen tynd på en sommerdag. Drikke en øl fra en kiosk og spise en kebab. Det tror jeg er den bedste date, man overhovedet kan have. Det er i hvert fald den bedste date, jeg nogensinde har haft. Det var med min kone, da vi lige havde mødt hinanden«.

Hvilke spillesteder fortjener mere opmærksomhed?

»Da jeg var teenager, var jeg rigtigt meget i Ungdomshuset og hele det aktivistmiljø på Nørrebro. Foruden koncerter i Ungdomshuset, som selvfølgelig ikke findes mere, har jeg også set en masse punk og ska inde på Stengade, og jeg spillede selv en milliard koncerter på Rust tilbage i midt-00’erne. Jeg spillede der så tit. Det er noget, jeg sætter rigtigt meget pris på. Det er så vigtigt at have de spillesteder, som har deres størrelse og dedikerede frivillige, og som spiller enten nichemusik eller totalt undergrund og upcoming musik. De er nede i mulden, og det er pissefedt«.

Hvor drømmer du om at spille?

»For alle, der ikke har prøvet det endnu, er det drømmen at spille i Store Vega – uden tvivl det bedste spillested i København. Store Vega har en sindssygt god størrelse. Det er bare et perfekt rum«.

»Og så glæder jeg mig helt vildt til at spille på Hotel Cecil til april. Der er smukt derinde. De har et lækkert mid-century design, der ikke er så sterilt og minimalistisk. Det har en vægt i sig. Den første koncert, jeg spillede som Brimheim, var på Jazzhouse, lige inden det lukkede. Jeg glæder mig til at spille i de samme lokaler, nu som Hotel Cecil«.

No items found.
views